Whisky a její dělení
Téma whisky je jedno z nejrozsáhlejších v oblasti alkoholu a nelze napsat vše v jednom článku. Proto přeskočíme historii, původ slova aj. a vrhneme se jen na rozdělení. Věříme, že méně znalým tento článek konečně objasní, co to vlastně je nějaký single malt a blended whisky.
Whisky nebo whiskey?
Často se můžeme setkat s názvem whisky i whiskey. Whiskey je původním slovem pro tuto lihovinu a dodnes se užívá v Irsku a Americe. Whisky je používáno ve Skotsku, Kanadě, Japonsku a Walesu. Obecně se však upřednostňuje slovo whisky.
Skotsko, Irsko, Kanada, USA
Skotská whisky se nejčastěji dvakrát destiluje. K výrobě se používá ječmen, jenž je sušen nad rašelinou. Ječmen sušící se nad otevřeným rašelinovým ohněm často dostává rašelinový nádech.
Irská whiskey se destiluje třikrát a tři roky zraje v sudech po dubu. Slad k výrobě irské whiskey se suší v uzavřených pecích, čímž zůstává zachována sladová chuť, bez náznaků kouře a rašeliny.
Americká whiskey, též označována jako bourbon, pochází ze státu Kentucky. Při její výrobě musí být použito dle zákona nejméně 51% kukuřice.
Kanadská whisky je převážně vyráběna z žita či více druhů zrn.
Japonská whisky začala se svou výrobou kolem roku 1923 a za tak krátkou dobu mají své single malt i blended whisky na světové úrovni.
Základní rozdělení whisky

Single Malt Whisky
Je whisky, vyráběna z jednoho sladu a v jedné palírně. Destiluje se v periodických destilačních kotlích ze sladového ječmene a výsledný produkt má často velmi výraznou chuť.
Blended, neboli míchaná whisky
Míchaná whisky k nám dorazila někdy v druhé polovině 19. století a dodnes ovládá trh s whisky. Výrobní proces zahrnuje až čtyřicet druhů sladových a obilných whisky. Výsledná chuť je o poznání jemnější než u jednosladových.
Single Grain
Single Grain se vyrábí i z jiného obilí (než klasicky z ječmene), například z kukuřice či pšenice. Většina Single Grainů se užívá pro výrobu míchané whisky, avšak na trhu najdeme produkty, jež jsou samotně stáčeny.
Vatted Malt Whisky
Samotný výraz slova Vatted pochází z výrazu Vatting, jenž znamená vzájemné míchání jednoho druhu – sladová se sladovou, obilná s obilnou. Většinou můžeme na etiketách takové whisky narazit na název „Pure Malt Whisky“, v počeštěném výrazu „sudová whisky“.
Bourbon
Whisky vyráběna jen ve Spojených státech. Musí obsahovat nejméně 51% kukuřice. Destiluje se maximálně do 80% obsahu alkoholu a uskladnění probíhá v nových dubových sudech, přičemž objem alkoholu nesmí překročit 62,5%.
Pojmy, zajímavosti

Rmut je kapalina, vznikající máčením ječného sladu v teplé vodě. Obsahuje cukr a po přidání pivovarských kvasnic vykvasí v kapalinu obsahující alkohol.
Fermentace je proces kvašení, kde je kapalina přeceděna a jsou přidány pivovarské kvasinky. Tato kapalina se skladuje v 700l sudech a za několik dnů dojde ke kvašení a vzniká „rmut“. Kvasné nádoby jsou převážně vyráběny z modřínu nebo oregonské borovice, některé palírny modernizovali na nerezové nádoby.
Nejnovější články
- Dárek zdarma (27.03.2020)
- Internetový obchod a alkoholickými nápoji (05.10.2011)
- Alkoholix.cz - nový eshop s alkoholem (05.10.2011)
- Alkohol eshop Alkoholix.cz (05.10.2011)
- Koňak - tajemný a luxusní (12.09.2011)
- Tequila - z historie mexického klenotu (31.08.2011)
- Vodka - královna koktejlů (13.07.2011)
- Whisky a její dělení (29.05.2011)
- Vodka - její historie a výroba (17.05.2011)
- Průvodce koktejly s ginem (13.05.2011)