Články

Koňak - tajemný a luxusní

Koňak, nebo-li oficiálně ve světě COGNAC, je nejvíce luxusním pitím na naší planetě. Jeho tajemná kultura a charakteristická chuť je uznávaná již po staletí, převážně šlechtici a bohatými vyznavači kvalitního alkoholu.

Historie koňaku



Historie koňaku spadá hluboko do minulosti, do staré Francie, kdy panovníci začali s výrobou dvorského luxusního pití – koňaku.

Jediný a pravý koňak se vyrábí právě ve Francii, v oblasti zvané Cognac. Všechny ostatní obdoby koňaku z celého světa jsou pojmenovávány především jako brandy.

Zpět ale k samotné historii koňaku a jeho výrobě, která pochází z Holandska, kde začali s prvotním pálením vína. Vše se odehrávalo někdy v sedmnáctém století mezi holandskými obchodníky, kteří dováželi hrozny právě z francouzské oblasti Cognac do své rodné země a tam je svým výrobním procesem dovedli k dokonalosti.


Výroba koňaku



Nejdříve ze všeho se připraví kvalitní víno, klasickým postupem a poté se přivede ke dvěma destilacím. Nakonec se vše nechá pěkně uzrát v dubových sudech i několik desetiletí. Ještě je tu však jedna možnost, jak koňak dovést k dokonalosti, a to, jeho mícháním. Ti nejlepší blendeři dokážou namíchat tu nejoriginálnější strukturu koňaku až ze sto sedmdesáti variant.

Dělení koňaku



Koňak se rozděluje převážně podle věku. První kategorií je VS (very special), jež zraje minimálně dva roky. Druhou kategorií je VSOP (very superior old pale), zrající nejméně po dobu čtyř let. Nejčastěji uznávaná věková kategorie koňaku je XO (extra old), který zraje šest a více let. Můžeme však narazit na speciální koňaky, obsahující čtyřicet, až sto let staré koňaky. Ty nejlepší značky světa obsahují dokonce i namíchané koňaky staré až dvě století.

Pití koňaku



Jestliže chcete svůj koňak ochutnávat tak, jako to dělají uznávaní světoví znalci, musíte si nejdříve obstarat koňakové sklenice, které seženete dnes v každém obchodě se sklenicemi. Nejvíce se doporučuje sklenice, jež má tulipánový tvar a krásně sedne do vaší dlaně. Samotný koňak nalijte do takové sklenice jen z jedné čtvrtiny a pomalými krouživými pohyby nechte vyjít na povrch jeho skvostné aroma. Ochutnávejte po malých dávkách a v případě potřeby zapíjejte jen čistou vodou.