Česká republika

Vodka - její historie a výroba

Na první pohled můžeme říct, že vodka nevykazuje žádné mimořádné vlastnosti. Je bezbarvá, nemá výrazné aroma a je chuťově neutrální. Díky tomuto je vhodná jako základ na koktejly. O pití neředěné vodky se říká, že je tzv. „chlapské pití“. Čímž je naráženo na dřívější tradici pití vodky proslulými panovníky.


Historie vodky



Hrad Ellinge

Vodka je celosvětově proslulý alkoholický nápoj, jejíž původ je nejistý. Slovo vodka je dle spekulací zdrobnělinou slovanského slova „voda“. Samotný nápoj si přivlastňují jak Poláci, tak i Rusové. Možná díky své velikosti má Rusko převahu a tak se také stala vodka ruským národním nápojem. První zmínka o vodce pochází ze 13. století, kdy se převážně používala jako léčebný prostředek. Později, kolem 15. století se proces výroby zdokonalil a začalo se s dochucováním za pomocí medu a jiných aromatických látek. Kvalita také stoupala díky pokusům vyrobit vodku s kombinací růžných bylin a materiálů, ze kterých se nápoj destiloval. Nakonec se však ukázalo, že mezi všemi vodkami, ať už z brambor nebo pšenice, vyniká vodka žitná. Jelikož v Rusku byla velká spotřeba vodky, bylo zakázáno destilovat jakýkoliv nápoj nad dvacet procent a tím se zvedla produkce nelegálních palíren, ve kterých byla vyrobena méně kvalitní vodka a obsahovala škodlivé látky.


Vodka dnes



V současné době je vodka celosvětově nejznámější a nejoblíbenějším destilátem. Čistá vodka obsahuje kolem 40% alkoholu, ale můžeme se setkat s druhy vodky obsahující 60% alkoholu, například Stalinovy slzy. Oproti tomu na trhu nalezneme různé druhy ochucených vodek s obsahem alkoholu okolo 20%. Téměř jakákoliv vodka se hodí na přípravu míchaných nápojů a mezi nejznámější patří koktejl Bloody Mary, složený z vodky, rajčatové šťávy, citronové šťávy, worcestrové omáčky, tabasca, soli a pepře.


Vodka ve světě



Vodka se vyrábí v mnoha zemích, těmi nejznámějšími je Rusko, kde společnost IDV v Moskvě produkuje značku Smirnoff. Další známá destilerie se nachází ve Švédsku a honosí se značkou Absolut Drinks. V Polsku nalezneme Zubrowku a konečně v Česku můžeme narazit na společnost KB, vyrábějící produkt Vodka 42, dále Božkov, Plum vodka od Rudolfa Jelínka a také Bohemia Sekt vyrábějící Pražskou vodku. Nesmíme také zapomenout na finskou FInlandia Vodku. Také USA začala s výrobou vodky někdy ve 30. až 40. letech dvacátého století a výrazný vzestup zaznamenala brzy po druhé světové válce a poté díky Jamesi Bondovi, který si výhradně objednával martini s vodkou.


Výroba, destilace a filtrace vodky



Bloody MaryVodka se tradičně dělá z obilí a brambor. Některé palírny využívají různých druhů surovin, jako například cukrovou řepu, vinné hrozny, žito, ječmen, pšenici anebo různé typy ovoce. Výchozí surovina se musí pro výrobu vodky co nejvíce rozdrtit a nechat řádně vykvasit. Po tomto procesu vzniká kapalina, takzvaná „zápara“, jenž se ohřívá a předává do analyzátoru, kde vzniká horká vodní pára, která přenáší alkoholové páry do dalšího válce – tomu říkáme rektifikátor. V jednotlivých částech rektifikátoru se od sebe oddělí čistý alkohol od nekvalitních zbytků nazývaných předkapy a dokapy. Tento postup se několikrát opakuje a tím se dostáváme k procesu filtrování. Filtrace vodky je prováděna přes různé druhy látek, jako je dřevěné uhlí nebo mléko. Filtrování zbavuje vodku takzvaného „ocasu“, který se přemění díky filtraci na specifickou příchuť vodky. Kadžá vodka se pyšní svým počtem destilací, což je výsledkem toho, kolikrát byla vodka po destilaci přefiltrována, aby nabyla zaručeně lahodného destilátu. Finální produkt je chuťově skvělý, ale obsahuje obrovské množství ethylalkoholu, takže se musí ředit vodou, aby se z původních 85% procent srazil obsah alkoholu na 40-60%.